Pokuta 1 milión eur hrozí obchodom za dva jogurty po záruke

23.04.2013 Bratislava

Bratislava 23. apríla (TASR) – Potravinársky obchod v zmysle zákona o potravinách novelizovaného od 1. apríla 2013 dostane za predaj jedného jogurtu predávaného po lehote spotreby pokutu 1000 eur. Ak sa rovnaký nedostatok zopakuje do roka, tak predajca jogurtu môže dostať pokutu do výšky až 1 milióna eur.

"Za jeden jogurt po dobe minimálnej trvanlivosti je minimálna pokuta 1000 eur. Ak sa do roka v tej istej sieti nájde ešte jeden jogurt po dobe minimálnej trvanlivosti, tak dosiahne pokuta výšku 1 až 5 miliónov eur. Za dva jogurty ako keby sme niekoho zavraždili," uviedol dnes v Bratislave na tlačovej konferencii na 17. ročníku konferencie o obchode a marketingu Slovak Retail Summit 2013 prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) SR Pavol Konštiak.

"Nechcem to bagatelizovať, ale takáto pokuta je diskriminujúca. Pre porovnanie, v zákone o zdravotných poisťovniach zanedbanie zdravotnej starostlivosti s následkom smrti pacienta sa sankcionuje sumou 3300 eur u fyzickej osoby a 10.000 eur u právnickej osoby. Obchod za dva jogurty zaplatí minimálne 1 milión eur," poznamenal.

Informoval zároveň, že v minulom roku boli orgánmi štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR za nedostatky pri predaji potravín udelené pokuty v celkovej hodnote 1,3 milióna eur. "Priemerná pokuta dosiahla 638 eur. Najvyššia pokuta dosiahla 30.000 eur. Od 1. apríla 2013 pokuta môže byť za dva jogurty vo výške 1 milión eur," dodal prezident ZOCR SR.
 

Vyberte región